Image of Jerome and Joanne looking at horse in a field

GAIN The Advantage

En global ledare inom hästnutrition

Hästfoder av högsta klass

Hos GAIN Equine Nutrition är vi mycket noggranna och uppmärksamma när vi tar fram det bästa fodret för alla hästar. Vi strävar ständigt efter att uppfylla högsta kvalitetsstandard i allt vi gör, från att hitta ingredienser av hög kvalitet till utbildning och utveckling av vårt team.

Produktguide

Välj preferenser för att filtrera bland produkterna och hitta rätt foder till din häst

Sorry there was an error with the product finder, please try again or Contact Us

Självstudiefilmer

Ta en titt på våra självstudiefilmer

Mer information
Image of Will Whitaker jumping over fence on a horse

Vanliga frågor och svar

Förutom parasiter och försenade avmaskningar kan problem med munhälsan vara en viktig orsak till viktnedgång hos äldre hästar. Undermålig munhälsa kan göra att hästen riskerar att kvävas, förutom att den riskerar att gå ner i vikt.

Kalorier från fibrer kommer företrädesvis från hö eller hösilage under vintern. Det utgör en stor andel av kosten. Med tanke på att din häst har svårt för foder med långa fibrer som hö och hösilage, och förutsatt att den inte har andra kliniska problem, är den troligaste orsaken till viktnedgången ett minskat fiberintag. Fibrer är viktiga för att bibehålla en sund matspjälkningskanal och för att syntetisera B-vitaminer (via fermentering) för energianvändning. Dessutom hjälper nedbrytning av fiber till att generera värme under den kalla årstiden. Därför är det mycket viktigt att en behörig hästtandläkare träffar din häst två gånger om året och säkerställer att hästen kan bearbeta fibrer ordentligt.

En annan användbar metod för att bedöma din hästs tuggförmåga är att titta på fiberpartiklarnas storlek i avföringen.Fiberpartiklar som är större än några få millimetrar i längd tyder på försämrad tuggförmåga, vilket i sin tur försämrar matsmältningen och näringsupptaget, och ökar risken för att hästen drabbas av kolik.

Jag rekommenderar att en del av höet/hösilaget i fodret byts ut mot mycket lättsmält stråfoder, som Gain® Cool Chaff och/eller lusern. Tillskottet Yea-Sacc®1026 kan också vara ett bra komplement till fodret. Det skapar en gynnsam miljö för fiberfermenterande bakterier i baktarmen. Detta maximerar nedbrytningen av fiber och användningen av de näringsämnen som bildas, en process som kan vara försämrad hos äldre hästar med fiberbegränsningar i fodret. Många produkter i Gain® Equine Nutrition-sortimentet innehåller Yea-Sacc®1026. Ett exempel är Gain® Prep ’N’ Condition Mix – ett mycket välsmakande grovt foder som är gynnsamt för kondition och tillväxt och som också passar din äldre häst eftersom alla ingredienserna är mycket lättsmälta.

Om hästen har en tendens att sätta i halsen när den äter kan man behöva blötlägga grovfodret och hårda foderkomponenter.

Intoleranser mot vissa vanliga foderingredienser blir att vanligare hos hästar av alla sorter och storlekar. Det finns flera sätt att identifiera dem

Har din häst reagerat negativt när du har ändrat dess kost? Blev den upprymd eller lättskrämd, fick den lös avföring eller låggradig kolik?Fick hästen oförklarliga bulor och knölar? Eller blev pälsen matt och ojämn? Din häst kanske lider ett eller flera av dessa problem just nu och du får helt enkelt inte bukt med problemet?Om det låter bekant kanske du ska ta en titt på hästens diet.

För vissa hästar kan ingredienser som normalt sätt är bra orsaka oväntade och oönskade reaktioner. Alla hästar reagerar olika, men födoämnesintoleranser kan påverka din hästs hälsa och beteende på många sätt:

Upprymt beteende

Oförklarliga bulor och knölar

Kliande eller ojämn hy

Lös eller rinnande avföring

Återkommande låggradig kolik

Födoämnesallergier hos hästar är ovanliga, medan intolerans mot en specifik foderingrediens är mycket vanligare. Intoleranser mot vanliga foderingredienser som korn, melass och alfalfa verkar också bli allt vanligare.

Allergier

Fodoämnesallergi – något som hästen äter orsakar en reaktion från immunsystemet

En riktig allergi kan diagnostiseras med ett enkelt blodprov som visar om en specifik allergen orsakar ett ökat antal antikroppar. Men de blodprov som används inom veterinärmedicin är ännu inte 100 % tillförlitliga och kan ger falska positiva svar.

Intoleranser

Födoämnesintoleranser – hästens system har konsekvent en onormal reaktion på vissa foderingredienser men detta orsakar inte en reaktion från immunsystemet.

Immunsystemet kan vara inblandat på andra sätt. Svårigheten med detta är att om vissa antikroppar inte är inblandade i reaktionen är blodprover som mäter antikoppar som orsakas av ett visst födoämne inte till någon nytta när man försöker diagnostisera problemet.

Med uteslutningsmetoden …

Många hästar lever bra liv trots låg överkänslighet mot foder som du kanske aldrig ens märker av. Det blir ett problem först då deras hälsa påverkas negativt på något sätt som t.ex. vid infektioner, stress, trauma eller skada, eller att de är slitna rent allmänt.

Att använda tillskott eller hudkrämer för att täcka över problemen är som att fortsätta att ta smärtstillande för en återkommande huvudvärk utan att ta reda på den bakomliggande orsaken. Om problemet inte reds ut kan man genom att fortsätta att äta födoämnen som kroppen inte kan smälta på rätt sätt orsaka mer stress i systemet och antalet födoämnen som din häst reagerar på kan öka.

Miljöombyte kan vara stressigt för viss hästar, så det är viktigt att hästen inledningsvis har en kosthållning som både har lågt energiinnehåll och är ”säker” ur matsmältningssynpunkt.Du kanske redan vet vilken typ av diet hästen har haft tidigare, men det är alltid en bra idé att fråga den tidigare ägaren så att de kan göra dig uppmärksam på foder som hästen inte tycker om eller inte tål. Om denna information inte är tillgänglig är det första steget att förse hästen med grovfoder av hög kvalitet, till exempel hö, hösilage eller tillgång till bete. Välj foder som har högt fiberinnehåll och med låg stärkelsehalt, till exempel Gain® Easy Go Cubes som är ett bra startfoder för alla typer av hästar. Förutom ett omfattande vitamin- och mineralinnehåll hjälper produkten till att stödja hästens hälsa på lång sikt.Tillskott av stråfoder som Gain® Cool Chaff är också bra för hästen genom att det ökar tiden den tuggar fodret och saktar ner takten när födan passerar genom matsmältningssystemet.

Det är en bra utgångspunkt och när du lär känna hästen kan du göra en genomgång av dess kosthållning.

Detta problem är relativt vanligt med svårt att lösa enbart genom näringsintaget. Om din häst väger för mycket måste du sänka vikten genom att begränsa tillgången till foder med högt kaloriinnehåll, till exempel gräs eller hösilage av hög kvalitet, samtidigt som du ger hästen foder med lågt kaloriinnehåll med tillräckligt med vitaminer och mineraler, men inte oönskade kalorier. I detta scenario är det viktigt att komma ihåg att energi och kalorier är samma sak. Om du ger hästen foder med högt energiinnehåll ger du foder med högt kaloriinnehåll och vice versa! Den här typen av häst mår ofta bättre på en traditionell spannmålsblandning, till exempel Gain® Sport Mix eller Hi-Grade Horse and Pony Cubes men under rekommenderade mängder, för att de ska få ett omedelbart energitillskott utan för många kalorier. Hur mycket foder hästen får måste övervakas noga så att hästen inte lägger på sig för mycket. Men kom ihåg att om du ger mindre foder än vad som rekommenderas måste du också ge ett brett vitamin- och mineralkraftfoder som Gain® Opti-Gro för att säkerställa att alla hästens vitamin- och mineralbehov tillgodoses.

Det här är ett vanligt problem hos hästägare och under dessa omständigheter har ägarna ofta provat lågenergiblandningar eller pellets utan större framgång. Antingen så kan du inte ge för mycket då det gör det hela värre, eller så får din häst för lite energi för att göra det du vill.

Traditionellt tävlingsfoder har en hög andel spannmålsstärkelse och ska därför helst undvikas när man väljer foder till spralliga eller spända hästar. Fibrer och olja gör å andra sidan att hästen får ett jämnare energitillskott och brukar inte framkalla oönskad upprymdhet, samtidigt som de är värdefulla energikällor.

Därför kan man ge hårt arbetande eller underpresterande hästar många kalorier samtidigt som man håller spralligheten under kontroll. Fiber och olja är också lättsmält och orsakar inte irriterande magsmärtor. Gain® Freedom är perfekt för den här typen av hästar med en hög energinivå som passar tävlingshästar utan den höga stärkelsehalt som traditionellt tävlingsfoder innehåller.

En hästs beteende påverkas mycket av vilken typ av energi den får i kosten, och hur mycket den får.Även om kosten inte kan ändra en hästs temperament helt så kan den vara ett viktigt verktyg för att uppmuntra korrekt beteende.

Traditionellt har spannmål varit den huvudsakliga energikällan i många foderblandningar och ligger bakom de flesta fall av upprymt, spralligt beteende. Stärkelse med raka kedjor som havre, korn och majs, liksom vissa grovblandningar, innehåller alla en relativt hög andel spannmålsstärkelse. Stärkelse består av glukosmolekylkedjor och bryts snabbt ner i hästens matsmältningssystem för att frigöra en stor mängd bränsle i blodomloppet, vilket tenderar att framkalla upprymdhet.Om man ger stora spannmålsgivor vid ett och samma tillfälle och en del av stärkelsen smiter ut i tunntarmen, fermenteras denna snabbt i baktarmen. Då frigörs mjölksyra som i sin tur skadar baktarmens väggar.

Produkter med högt stärkelseinnehåll ska därför helst undvikas när man väljer foder för hästar som tenderar att bli upprymda eller som är svårhanterliga. Fibrer och olja gör å andra sidan att hästen får ett jämnare energitillskott och brukar inte framkalla oönskad upprymdhet, samtidigt som de är värdefulla energikällor. Därför kan man ge hårt arbetande eller underpresterande hästar många kalorier samtidigt som man håller spralligheten under kontroll. Fiber och olja är också lättsmält och orsakar inte irriterande magsmärtor.

Uppfattningen att kost med lågt proteininnehåll ska hjälp till att förebygga upprymdhet har funnits länge. Men det är inte sant. Protein orsakar inte upprymdhet eftersom det inte användas som en primär energikälla för friska hästar. Protein används huvudsakligen för att skapa byggstenar för tillväxt, muskelutveckling och reparation av skadad vävnad.

Hur uppstod den här myten?

Det finns ett antal olika teorier som har lett till att myten om att protein orsakar upprymdhet ho hästar. Den viktigaste verkar röra kopplingen mellan proteinnivå och energinivå. Lagstiftningen rörande foder anger att proteinnivån i foder måste anges tydligt i innehållsförteckningen medan energiinnehållet inte måste anges. När ett foders energinivå ökar gör oftast proteinnivån också det. Därför kan du när du byter från ett lågenergifoder till ett hullstimulerande foder se att proteinnivån stiger från 10 till 14 %, och att din häst blir upprymd. Vad du kanske inte lägger märket till är att energinivån också har ökat från 10,5 MJ/kg till 13 MJ/kg och att energikällorna också har ändrats

Mailing List

Håll dig uppdaterad om produkter, erbjudanden och nyheter från GAIN Equine Nutrition

Country*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.