image of a foal sales event

Förbereda fölauktion

Föl som föds tidigt på året har en tydlig fysisk fördel då de naturligt har kommit längre i utvecklingen än yngre föl.

Få alla fördelar på fölauktionen med GAINs exportguide till utfodring av föl. Föl som föds tidigt på året har en tydlig fysisk fördel då de naturligt har kommit längre i utvecklingen än yngre föl.

Föl födda i maj och juni är fortfarande väldigt unga och beroende av stoets mjölk för att få i sig den bästa näringen så tidigt i livet. Matsmältningssystemet är fortfarande omoget och ägarna måste därför vara försiktiga om de ska ge tillskott i form av kraftfoder. Stoets mjölkproduktion kommer att börja minska efter ungefär 3 månaders laktering, så detta är en lämplig tidpunkt att börja introducera fölet till små mängder startfoder.

För att kunna kontrollera intaget ska fölen utfodras separat från stoet och om fölet är fött senare på året kanske de även behöver separeras från äldre föl i samma flock för att säkerställa att de inte får i sig en olämplig fodermängd förrän deras matsmältningssystem har utvecklats för att kunna smälta den.

Det finns ett antal produkter särskilt utformade för det yngre fölet. Dessa produkter har en hög koncentration av proteiner, mineraler och vitaminer och behöver därmed endast ges i små givor. GAIN Foal Pellets innehåller mjölkbaserade proteiner som gör fodret enkelt för det yngre fölet att smälta. För föl med en normal tillväxtkurva är det optimalt att låta dem vara med sin mamma tills de är ungefär 5 månader, om det ger dig tillräckligt tid inför stundande försäljning.

En gradvis introduktion av kraftfoder hjälper dig att minimera stressen från avvänjningen, oavsett ålder. När fölet är avvant är det viktigt att ha en kvalitativ källa till lysin och treonin i dess foderstat. Även om dessa näringsämnen är viktiga för fölets normala tillväxt, utgör de inte fölets enda näringsbehov. Tillräcklig mängd av vitaminer och mineraler är avgörande för normal utveckling och hälsa. De måste även ges i en bra balans. Kommersiella foder är utformade med dessa viktiga balanser i åtanke.

Förbereda fölauktion

Den allmänt spridda rekommendationen är att ha ett förberedelseprogram på 6 veckor.

Föl som äter och växer fint klarar sig bra på en standardprodukt från fodersortimentet Stud Range, som GAIN Young Stock eller Stud. Om fölet behöver lite extra stöd är mixen GAIN Prep ‘N’ Condition ett bra alternativ med högt kaloriinnehåll. Om fölet däremot visar tecken på problem med skelettets utveckling, eller har en avvikande tillväxtkurva krävs det en kontrollerad utfodringsplan, och dessa föl behöver ett koncentrerat balanseringsfoder såsom GAIN StudCare 32.

Under hösten börjar även grästillgången minska, och gräsets kvalitet kan variera. Även om det är optimalt att ha fölen i en naturlig och hälsosam miljö, där de stärks av att varje dag få röra sig ute och beta, kommer det att bli nödvändigt att ta in fölen nattetid för att förbereda dem under den sista månaden/6 veckorna – med mycket utevistelse under dagtid. Det är viktigt att kontrollera foderkvaliteten för uppstallade föl: bladigt grovfoder av bästa kvalitet gör att fölet inte får ”hängmage”.

Det är också bra att ge lite lusern (alfalfa) av hög kvalitet, eftersom det inte bara är rikt på både protein och biotillgängligt kalcium utan även lättsmält. När auktionsdatumet närmar sig gäller det att inte drabbas av panik och försöka ”pusha” fölet för hårt, eftersom detta kan leda till tillväxtrubbningar. Potentiella köpare förväntar sig inte att föl födda i maj eller juni ska se ut som föl födda i februari eller mars, så att kunna presentera dem välmående och i god form är betydligt viktigare än att de ser ut att ha en robust och välutvecklad fysik.

Att samarbeta med veterinär och hovslagare hjälper dig att uppnå detta. Du kan även be en näringsfysiolog om hjälp att finjustera foderstaten – kom ihåg att följa riktlinjer för utfodring, då dessa är väldigt viktiga för utfodring av unga föl.

Mailing List

Håll dig uppdaterad om produkter, erbjudanden och nyheter från GAIN Equine Nutrition

Country*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.