Image of an ex-racehorse

Utfodring av före detta kapplöpningshästar

Få alla fördelar med GAINs särskilt framtagna guide för utfodring av före detta kapplöpningshästar.

Det kan vara en givande men utmanande uppgift att ge en pensionerad galoppör ett gott liv.

Om hästen precis har tagits ur hårdträning kan det ta lite tid att vänja den vid dess nya lugnare tillvaro. Fullblodsgaloppörer är högt specialiserade atleter, och även de som aldrig tävlat på elitnivå är vana vid en tuff träningsrutin redan från ung ålder.

På Irland bär kapplöpningshästar ofta täcke och är främst uppstallade 12 månader om året, där vissa kanske inte har tillgång till utevistelse när de är i träning. Först måste man därför gradvis återintroducera hästen till gräs, där slutmålet kan vara lösdrift dygnet runt utan täcke, med undantag för riktigt dåliga väderförhållanden.

Kapplöpningshästar i hårdträning är vana vid att äta stora mängder foder med högt energiinnehåll varje dag, men när deras arbetsbörda minskar har de inte längre något behov av en sådan foderstat. Det är också bra att känna till vad hästen har för foderrelaterad bakgrund, till exempel vad den har haft för foderstat, om den har haft matsmältningsrelaterade besvär som magsår, syraförgiftning i baktarmen, korsförlamning etc., eftersom det påverkar hur du ska hantera den.

Det är viktigt att göra förändringar gradvis och låta matsmältningssystemet få flera dagar på sig att anpassa sig. När omställningen är färdig kan deras utfodring bestå av i första hand bete av god kvalitet, om möjligt, eller hö/hösilage när det inte finns tillgång till gräs av god kvalitet.

Anpassa fodret efter årstiden

Under våren och sommaren är ett balanseringsfoder med lågt kaloriinnehåll och högt innehåll av spårämnen, vitaminer och mineraler som GAIN Opti-Care perfekt för att se till att näringsbehoven är uppfyllda, utan att ge för många kalorier. Under vintern kan det bli nödvändigt att ge grovfoder utomhus och utöver det ett foder med medelhögt energiinnehåll som GAIN Equestrian Cubes/Cool ‘N’ Easy Mix för att säkerställa att hästen håller hullet och hälsan hela vintern. För före detta kapplöpningshästar som ska ha en annan karriär, kanske som ridskolehäst, fälttävlanshäst eller promenadhäst måste du ta den enskilda hästens temperament och ridbarhet med i beräkningen när du beräknar foderstaten.

Det finns många foder med högt kaloriinnehåll och låg/medelhög stärkelsehalt som ger hästen tillräckligt med energi för att den ska hålla gott hull och prestera bra, utan att få överskottsenergi eller blir ”het”, vilket är just det som många vill undvika när de ska ta hand om en före detta kapplöpningshäst. Om din före detta galoppör har en komplex foderrelaterad bakgrund, eller om du har några frågor om dess foderstat är det väl värt att be om hjälp från ett proffs, som en veterinär eller näringsfysiolog, som kan hjälpa dig ta fram en skräddarsydd foderstat till din häst.

Mailing List

Håll dig uppdaterad om produkter, erbjudanden och nyheter från GAIN Equine Nutrition

Country*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.